Gå tillbaka till innehållssidan


Skapa en data-CD med DirectCD

Komma igång med DirectCDCD-R- och CD-RW-teknikKopiera filer till en CD-skivaMata CD-skivorLäsa CD-skivorLägga till och radera filerSöka efter fel på CD-skivorFelsöka DirectCD

Komma igång med DirectCD

Med DirectCD formateras en CD-R (CD-Recordable), CD-RW (CD-ReWritable) eller DVD-R-skiva så att du direkt kan kopiera filer till den på samma sätt som när du kopierar filer till en diskett eller en flyttbar enhet. Sedan kan du kopiera filer till en CD-skiva i Utforskaren i Windows eller i något annat program där du kan läsa från och skriva till enheter.

DirectCD innehåller ett filsystem som baseras på UDF version 1.5 och skriver data till CD-skivan genom att skriva paket. Med det här filsystemet når du CD-brännarens bokstavsbeteckning.

När CD-skivan har formaterats färdigt kan du kopiera filer till den genom att dra och släppa i Utforskaren i Windows, eller med andra metoder. Se Kopieringsmetoder.


CD-R- och CD-RW-teknik

Om du inte har skapat egna data-CD-skivor förut, får du i följande avsnitt hjälp med att förstå vissa termer och lära dig mer om olika tekniker.

Om CD-ReWritable-teknik

Om du har en CD-ReWritable-enhet kan du använda två typer av CD-skivor för att göra egna CD-skivor:

Med CD-RW- och CD-R-teknik kan du spela in information på en CD-skiva. Skillnaden är att du med CD-RW-teknik också kan radera innehållet på en CD-skiva och spela in ny information på den. Vilken typ av CD-skiva som passar bäst beror på hur du vill använda CD-skivan.

Obs! Endast enheter för CD-RW och MultiRead-CD-ROM kan läsa CD-RW-skivor, och endast CD-RW-enheter kan skriva data till CD-RW-skivor.

Om UDF v.1.5

UDF (Universal Disk Format) version 1.5 är en filsytemstandard som gör att en CD-brännare kan användas som en logisk enhet på en dator. Med hjälp av UDF kan du läsa och skriva på en CD-skiva i CD-brännaren på samma sätt som du kan läsa och skriva på disketter eller hårdisken.

När du installerar DirectCD 5.0 får du automatiskt UDF Reader som behövs för att läsa UDF v.1.5-formaterade CD-skivor. När du gör en CD-skiva med DirectCD kopieras UDF Reader for Windows automatiskt till CD-skivan. När du sätter i CD-skivan i en enhet, får du automatiskt frågan om du vill installera läsprogrammet.

UDF v.1.5-kompatibla läsare finns för de flesta operativsystem och måste installeras för att CD-brännaren ska kunna läsa UDF v.1.5-formaterade CD-skivor.

Användningsområden för DirectCD

DirectCD är det enklaste sättet att kopiera datafiler till en CD-skiva. Du kan använda DirectCD när du vill göra följande:

Du bör använda programmet för master-kopior, t.ex. Easy CD Creator, för att göra CD-skivor när du vill göra:

Mer information finns i direkthjälpen för master-kopieprogrammet.

Starta DirectCD

Du kan starta DirectCD och kopiera filer till CD-enheten på något av följande sätt:

Huvudfönstret i DirectCD visas och du kan formatera en CD-skiva så att du kan kopiera filer till den genom att dra filerna.

Huvudfönstret i DirectCD

I huvudfönstret i DirectCD kommer du åt alla funktioner i DirectCD och information om den CD-brännare och CD du har valt. Härifrån kan du formatera en CD, som förbereder CD-skivan för filkopiering. Efter att du har formaterat en CD-skiva kopierar du filer till den med hjälp av Utforskaren eller något annat Windows-program. Se Kopieringsmetoder.

Ändra alternativ för DirectCD

Du kan anpassa flera av alternativen i DirectCD.

Gör så här:

  1. Välj en CD-brännare i listrutan Välj CD i DirectCD-fönstret.
  2. Klicka på Alternativ. Dialogrutan Alternativ visas.
  3. Ändra alternativen efter behov.
    Det valda alternativet används när du använder DirectCD på datorn.
    Inställning Beskrivning
    Visa meddelandet CD klar Välj det här alternativet om du vill visa meddelandet CD klar. Det betyder att CD-skivan är klar för läsning och skrivning när du sätter in en CD-skiva som har formaterats med DirectCD i CD-brännaren.
    Visa meddelandet CD utmatad Välj det här alternativet om du vill att meddelandet CD utmatad ska visas varje gång du matar ut en CD-skiva i DirectCD.
    Visa ikon i Aktivitetsfältet Välj det här alternativet om du vill att DirectCD-ikonen ska visas i Aktivitetsfältet i Windows. Dubbelklicka eller högerklicka på ikonen så når du funktionerna i DirectCD.
    Utmatningsalternativ för CD-R Se Mata ut en CD-R-skiva och Jämföra utmatningsalternativ för CD-Rför mer information.
    Lämna alltid i befintligt skick Välj det här alternativet om du vill att CD-skivan ska lämnas i befintligt skick så att den kan nås för läsning eller skrivning via CD-enhetens bokstavsbeteckning när du senare väljer Mata ut. Endast datorer med CD-R- eller CD-RW-enheter kan läsa CD-skivan.
    Visa alltid dialogrutan Alternativ för utmatning Välj det här alternativet om du vill att dialogrutan Alternativ för utmatning automatiskt ska visas när du klickar på Mata ut. På det sättet kan du välja utmatningsalternativ varje gång.
    Stäng alltid
    Stäng för UDF v.1.5 Välj det här alternativet om du vill att CD-skivan ska stängas för UDF v.1.5 när du klickar på Mata ut. CD-skivan kan sedan läsas på de flesta CD-ROM-enheter när du har installerat UDF Reader.
    Stäng för Läs på alla datorer Välj det här alternativet om du vill att CD-skivan ska stängas för ISO 9660 när du klickar på Mata ut. Då kan CD-skivan läsas automatiskt på de flesta CD-ROM-enheter i Windows.
  4. Ändra Alternativ som finns tillgängliga för enhet [bokstav] efter behov.
    De här alternativen används endast för den CD-brännare du valde i huvudfönstret i DirectCD.
  5. Klicka på OK.

Kopiera filer till en CD-skiva

Innan du kan kopiera filer till en tom CD-skiva måste du formatera den. Vilka formateringsalternativ du kan välja beror på vilken typ av CD-skiva du använder. I följande avsnitt beskrivs hur du kopierar filer första gången och vilka olika kopieringsmetoder som går att använda.

Kopiera filer till en CD-R-skiva första gången

Innan du kopierar filer till en CD-R-skiva måste du formatera den.

Obs! Knappen Formatera CD är inte tillgänglig om CD-R-skivan redan har formaterats.

Så här formaterar du en CD-R-skiva:

  1. Sätt in en tom CD-R-skiva i CD-brännaren.
  2. Välj den CD-brännare i listrutan där CD-skivan du vill formatera ligger i listrutan Välj CD i DirectCD-fönstret.
  3. Klicka på Formatera CD. Dialogrutan Formatera visas.
  4. Ange ett namn som beskriver CD-skivan i textrutan Etikett.
    Etiketten kan bestå av upp till 11 tecken. Du kan inte använda följande tecken för en etikett: \ / : ; * ? " < > | + = . , [ ].
    Om du formaterar en CD-R-skiva kan du inte välja formateringstyp och formateringen tar mellan 15 och 30 sekunder.
  5. Klicka på Starta formatering. Formateringen startar och en dialogruta visas.
    Du kan arbeta med andra saker medan formateringen pågår. Dialogrutan CD klar visas när formateringen är klar.
  6. Klicka på OK. Nu kan du kopiera filer till CD-skivan. Se Kopieringsmetoder.

Kopiera filer till en CD-RW-skiva första gången

Innan du kopierar filer till en CD-RW-skiva måste du formatera den.

Du kan också formatera en CD-skiva om du vill ta bort alla data på den. Om du använder Expressformatering tas endast mappen med fillistan bort. Du kan inte längre se eller komma åt filerna, men de lagras fortfarande på CD-skivan.

Så här formaterar du eller tar bort data från en CD-RW-skiva:

  1. Sätt i en tom CD-RW-skiva i CD-brännaren.
  2. Välj en CD-brännare i listrutan Välj CD i DirectCD-fönstret.
  3. Klicka på Formatera CD. Dialogrutan Formatera visas.
  4. Ange ett namn som beskriver CD-skivan i textrutan Etikett.
    Etiketten kan bestå av upp till 11 tecken. Du kan inte använda följande tecken för en etikett: \ / : ; * ? " < > | + = . , [ ].
  5. Om du vill aktivera datakomprimering på CD-skivan, väljer du alternativet Aktivera komprimering.
    Komprimering gör att filerna tar upp mindre plats på CD-skivan. När en CD-skiva en gång har formaterats med komprimering, komprimeras alla data på den CD-skivan. Komprimeringsförhållandet varierar från ungefär 1,5:1 till 3:1 beroende på vilken typ av filer som kopieras till CD-skivan.
    Om du ska kunna läsa CD-skivan måste du ha installerat DirectCD 5.0 eller UDF Reader. När du gör en CD-skiva med DirectCD kopieras UDF Reader for Windows automatiskt till CD-skivan. När du sätter i CD-skivan i en CD-brännare, får du automatiskt frågan om du vill installera läsprogrammet. Om du vill skriva på en CD-skiva med andra CD-brännare på andra datorer måste du använda DirectCD 5.0.
  6. Välj den formateringstyp du vill använda.
  7. Klicka på Starta formatering. Formateringen startar och en dialogruta visas.
    Du kan arbeta med andra saker medan formateringen pågår. Dialogrutan CD klar visas när det är klart.
  8. Klicka på OK. Nu kan du skriva information på CD-skivan. Se Kopieringsmetoder.

Kopiera filer till en DVD-R-skiva första gången

Innan du kopierar filer till en DVD-R-skiva måste du formatera den.

Du kan också formatera en CD-skiva om du vill ta bort alla data på den. Om du använder Expressformatering tas endast mappen med fillistan bort. Du kan inte längre se filerna men de finns där.

Så här formaterar du en DVD-R-skiva:

  1. Sätt i en tom DVD-R-skiva i CD-brännaren.
  2. Välj en CD-brännare i listrutan Välj CD i DirectCD-fönstret.
  3. Klicka på Formatera CD. Dialogrutan Formatera visas.
  4. Ange ett namn som beskriver CD-skivan i textrutan Etikett.
    Etiketten kan bestå av upp till 11 tecken. Du kan inte använda följande tecken för en etikett: \ / : ; * ? " < > | + = . , [ ].
  5. Om du vill aktivera datakomprimering på CD-skivan väljer du alternativet Aktivera komprimering.
    Komprimering gör att filerna tar upp mindre plats på CD-skivan. När en CD-skiva en gång har formaterats med komprimering, komprimeras alla data på den CD-skivan. Komprimeringsförhållandet varierar från ungefär 1,5:1 till 3:1 beroende på vilken typ av filer som kopieras till CD-skivan.
    Om du ska kunna läsa CD-skivan måste du ha installerat DirectCD 5.0 eller UDF Reader. När du gör en CD-skiva med DirectCD kopieras UDF Reader for Windows automatiskt till CD-skivan. När du sätter i CD-skivan i en CD-brännare, får du automatiskt frågan om du vill installera läsprogrammet. Om du vill skriva på en CD-skiva med andra CD-brännare på andra datorer måste du använda DirectCD 5.0.
  6. Välj den formateringstyp du vill använda.
  7. Klicka på Starta formatering. Formateringen startar och en dialogruta visas.
    Du kan arbeta med andra saker medan formateringen pågår. Dialogrutan CD klar visas när formateringen är klar.
  8. Klicka på OK. Nu kan du kopiera filer till CD-skivan. Se Kopieringsmetoder.

Kopieringsmetoder

När CD-skivan har formaterats och är klar för lagring av data, kan du kopiera filer till den på något av följande sätt:


Mata CD-skivor

Du måste mata ut CD-skivan om du vill ta bort den ur CD-brännaren. Vilka alternativ du kan välja beror på vilken typ av CD-skiva du använder. I följande avsnitt beskrivs hur du matar ut CD-skivor.

Mata ut en CD-R-skiva

När du vill mata ut en CD-R-skiva, kan du välja något av följande tre alternativ. Vilket alternativ du väljer beror på hur du tänker använda CD-skivan.

Så här matar du ut en CD-R-skiva:

  1. Välj en CD-brännare i listrutan Välj CD i DirectCD-fönstret.
  2. Klicka på Mata ut, eller högerklicka på CD--brännarens bokstavsbeteckning och välj Mata uti Utforskaren i Windows.
    Om alternativet Visa utmatningsalternativ har markerats, visas dialogrutan Utmatningsalternativ.
    Om alternativet Visa utmatningsalternativ inte har markerats, matas CD-skivan ut direkt och de alternativ som har valts under Utmatningsalternativ för CD-R används. Se Ändra alternativ för DirectCD.
  3. Om dialogrutan Utmatningsalternativ visas väljer du något av följande alternativ:
  4. Om du valde alternativet Stäng för Läs på alla datorer kan du också välja Skydda CD-skivan så att den inte kan skrivas över.
    När du väljer det här alternativet stängs CD-skivan och du kan inte kopiera fler filer till den.
  5. Klicka på Mata ut.
    CD-skivan matas ut med det alternativ du har valt.

Se Jämföra utmatningsalternativ för CD-R för mer information om utmatningsalternativ.

Jämföra utmatningsalternativ för CD-R

När du matar ut en CD-R-skiva kan du välja något av följande tre alternativ. Vilket alternativ du väljer beror på hur du tänker använda CD-skivan. I tabellen nedan visas egenskaperna för respektive alternativ.

Obs! Du måste ha valt Visa utmatningsalternativ om följande alternativ ska visas när du matar ut en CD-skiva. Du kan också välja en som standardalternativ. Se Ändra alternativ för DirectCD.

Inställning Användning av utrymme Längd på filnamn och sökvägar Inställningar för skrivskydd på filer
Lämna alltid i befintligt skick Inget ytterligare utrymme används på CD-skivan. Inga begränsningar utom de som finns i Windows. Skrivskyddar inte filerna på CD-skivan.
Stäng för Läs på alla datorer Ungefär 22 MB används för den första sessionen och 13 MB för varje ytterligare session. Filnamn får bestå av högst 64 tecken och sökvägar får bestå av högst 8 mappar och undermappar. Skrivskyddar filerna på CD-skivan. Du kan ändra den här inställningen genom att högerklicka på filen i Utforskaren i Windows och välja Egenskaper när du har kopierat filen till en annan dator.
Stäng för UDF v.1.5 Mindre utrymme används för varje stängd session än med alternativet Stäng för Läs på alla datorer. Filnamn får bestå av högst 64 tecken och sökvägar får bestå av högst 248 tecken. Skrivskyddar inte filerna på CD-skivan.

Mata ut en CD-RW- eller DVD-R-skiva

När du matar ut en CD-RW- eller DVD-R-skiva kan du inte välja något alternativ. CD-skivan matas ut direkt.


Läsa CD-skivor

Var du kan använda en CD-skiva beror på CD-typen och på vilket utmatningsalternativ du väljer. I följande avsnitt beskrivs var de olika CD-typerna kan läsas.

Läsa CD-R-skivor

Var du kan använda en CD-R-skiva beror på vilket alternativ du väljer när du matar ut CD-skivan. Du kan välja mellan tre alternativ när du matar ut CD-R-skivor.

Obs! Du måste ha valt att visa dialogrutan Visa utmatningsalternativ, för att utmatningsalternativen ska visas när du matar ut en CD-skiva. Se Ändra alternativ för DirectCD.

Se Jämföra utmatningsalternativ för CD-R för mer information om utmatningsalternativ.

Läsa CD-RW-skivor

Endast enheter CD-RW- och MultiRead-CD-ROM-enheter kan läsa en CD-RW-skiva.

Läsa DVD-R-skivor

Endast DVD-R-enheter kan läsa en DVD-R-skiva.


Lägga till och radera filer

Efter det att du har kopierat filer till en CD-skiva, kan du lägga till fler filer eller radera filerna.

Lägga till fler filer på en Easy CD Creator CD-R-skiva

Om du använder CD-R-skivor som du har gjort med hjälp av Easy CD Creator med alternativet Stäng sessionen men inte CD-skivan, måste du ta bort skrivskyddet innan du kan lägga till fler filer på CD-skivan.

Så här lägger du till fler filer på en Easy CD Creator CD-R-skiva:

  1. Sätt i CD-skivan i CD-brännaren.
  2. Välj en CD-brännare i listrutan Välj CD i DirectCD-fönstret.
  3. Klicka på Ta bort skrivskydd. Dialogrutan Ta bort skrivskydd visas.
  4. Skriv en ny etikett om det behövs.
    Etiketten kan bestå av upp till 11 tecken. Du kan inte använda följande tecken för en etikett: \ / : ; * ? " < > | + = . , [ ].
  5. Klicka på Ta bort skrivskydd och vänta tills dialogrutan CD klar visas.

Nu kan du lägga till fler filer på CD-skivan med hjälp av Utforskaren i Windows eller något annat Windows-program. Se Kopieringsmetoder.

Lägga till fler filer på alla andra CD-skivor

Om du har formaterat en CD-R, CD-RW- eller DVD-R-skiva med hjälp av DirectCD kan du lägga till filer på CD-skivan tills det inte får plats fler.

Om du använder CD-R-skivor som du har gjort med hjälp av Easy CD Creator och alternativet Stäng sessionen men inte CD-skivan, läser du Lägga till fler filer på en Easy CD Creator CD-R-skiva.

Så här lägger du till fler filer på en CD-skiva:

  1. Sätt i CD-skivan i CD-brännaren.
  2. Om du har valt alternativet Visa meddelandet CD klar väntar du tills dialogrutan CD klar visas och klickar sedan på OK. Se Ändra alternativ för DirectCD.
  3. Fortsätt kopiera filer till CD-skivan. Se Kopieringsmetoder.

Radera en CD-skiva

Du kan använda funktionen Radera CD-skiva på DVD-R-skivor om du vill ta bort mappen med CD-skivans fillista, så att filerna blir oåtkomliga. Du måste formatera CD-skivan igen innan du kan kopiera filer till den. Se Kopiera filer till en CD-RW-skiva första gången och Kopiera filer till en DVD-R-skiva första gången.

Obs! Du kan inte använda funktionen Radera CD-skiva på en CD-R-skiva.

Så här raderar du innehållet på en CD-skiva:

  1. Sätt i CD-skivan i CD-brännaren.
  2. Välj en CD-brännare i listrutan Välj CD i DirectCD-fönstret.
  3. Klicka på Radera CD-skiva.
    Du får en bekräftelse på att du vill ta bort alla data från CD-skivan och att det tar flera minuter.
  4. Klicka på Ja om du vill radera CD-skivans innehåll. Hela innehållet raderas.

Ta bort enskilda filer

Du kan ta bort enskilda filer från en CD-skiva med hjälp av Utforskaren i Windows. När du tar bort filer från CD-RW- eller DVD-R-skivor, frigör du utrymme på CD-skivan.

När du tar bort filer från en CD-R-skiva tar du endast bort mappen med fillistan. Filerna visas inte längre men de finns kvar på CD-skivan.

Så här tar du bort enskilda filer:

  1. Sätt i CD-skivan i CD-brännaren.
  2. Högerklicka på filen eller filerna som du vill ta bort i Utforskaren i Windows.
  3. Välj Ta bort från menyn som visas. Du får en bekräftelse på att du vill ta bort valda filer.
  4. Klicka på Ja om du vill ta bort filerna.

Söka efter fel på CD-skivor

Med det här verktyget kan du återställa filer från en CD som inte fungerar på rätt sätt. Med ScanDisk kan du återställa flera typer av filer:

Vissa filer kan vara så skadade att det inte går att återställa dem med ScanDisc. Det görs försök att rapportera namnen på sådana filer.

Med ScanDisc går det också att reparera skadade CD-skivor, så att de helt eller delvis återställs.

Använd ScanDisc när något av följande händer med en CD-R, CD-RW- eller DVD-R-skiva när den sitter i en CD-brännare:

Starta ScanDisc

Så här använder du ScanDisc:

  1. Sätt i CD-skivan i CD-brännaren.
  2. Från huvudfönstret i DirectCD klickar du på CD-verktyg. Dialogrutan Verktyg visas.
  3. Klicka på ScanDisc. Dialogrutan ScanDisc visas.
  4. Klicka på Kontrollera om du vill starta ScanDisc-processen. ScanDisc-kontrollen av CD-skivan påbörjas och dialogrutan ScanDisc-förlopp visas.
    Om fel hittas på CD-skivan kommer du att få frågan om du vill söka igenom CD-skivan efter den information som behövs för att återställa filer och reparera CD-skivan.
  5. Klicka på Ja.
    ScanDisc-kontrollen av CD-skivan påbörjas och dialogrutan ScanDisc-förlopp visas. Mer information om status finns i direkthjälpen.
    Om filer som du kan återställa hittas på CD-skivan, får du frågan om du vill återställa dem. Se Återställa filer.
    Om det inte finns några filer att återställa, fortsätter kontroll-processen.

ScanDisc-processen

När du har startat ScanDisc, läser programmet CD-skivan, söker efter specifika problem och visar förloppet för vart och ett av följande steg:

  1. Kontrollerar CD-skivan: CD-skivans läsbarhet kontrolleras. (Kontroll om filer och mappar är synliga på CD-skivan.)
  2. Hämtar information om CD-skivan: Om det inte syns några filer eller mappar, samlar ScanDisc information om CD-skivan. Det kan ta några minuter.
    1. Efter att informationen har samlats in, får du frågan om du vill återställa filerna på CD-skivan. Detta rekommenderas ifall du behöver komma åt filerna. Se Återställa filer.
    2. Om du bestämmer dig för att återställa filerna, har du möjlighet att välja vilka mappar och filer du vill återställa och till vilken plats du vill kopiera dem.
    3. Om skadade filer hittas under återställningsprocessen, visas en lista med de skadade filerna som återställts. Se Återställa borttappade filer.
  3. Söker efter borttappade filer: ScanDisc söker efter borttappade filer. Du kan sedan kopiera de borttappade filer som hittats till en annan plats. Se Återställa borttappade filer.
  4. Reparerar CD-skivan: Du kan försöka återställa filerna och reparera CD-skivan med ScanDisk. Efter reparationen kanske filerna på CD-skivan inte går att komma åt och CD-skivan kan ha mindre utrymme för nya filer. Det går inte alltid att reparera svårt skadade CD-skivor med ScanDisc. Se Reparera CD-skivor.
  5. Kontrollerar filintegritet: Skadade filer eftersöks. Om inga skadade filer hittas rapporteras att kontrollen är utförd.
    1. Om skadade filer hittas, får du frågan om du vill kopiera de skadade filerna till en annan plats (t.ex. en hårddisk eller en diskett). Det går inte att reparera skadade filer, så de kommer att rapporteras varje gång ScanDisc körs på CD-skivan. Se Återställa skadade filer.
    2. När de skadade filerna har kopierats, rapporteras att kopieringen är utförd.

Återställa filer

Om problem upptäcks på CD-skivan, och det visar sig att det finns återställbara filer på CD-skivan, får du frågan om du vill försöka återställa filer från CD-skivan. Vi rekommenderar att du återställer alla filer som innehåller data som du behöver. Om du inte gör det kan filerna bli oåtkomliga när CD-skivan repareras senare i processen.

Återställa filer:

  1. Klicka på Ja när du får frågan om du vill försöka återställa filer. Dialogrutan Filåterställning visas.
  2. Välj en mapp som innehåller filer du vill återställa i listan Källmappar.
    Som standard är alla filer och mappar markerade.
  3. Avmarkera de filer du inte vill återställa i listan Källfiler.
  4. Välj till vilken plats du vill kopiera filerna i listrutan Målenhet.
    Du kan välja vilken enhet som helst på din dator, utom CD-brännaren som du återställer filerna från. Om du vill kopiera filer till en annan dator i ditt nätverk, måste du först ansluta enheten. Se operativsystemets dokumentation för mer information om hur man ansluter enheter.
  5. Välj mappen som du vill kopiera filerna till i listan Målmapp.
    Om du vill skapa en mapp klickar du på Ny mapp och ger mappen ett namn.
  6. Klicka på Kopiera.
    De markerade filerna kopieras till den plats du valt och dialogrutan Filkopiering visas.
    Om skadade filer hittas upprättas en lista med filernas namn.
  7. Klicka på Klart. Dialogrutan Filåterställning visas.
  8. Upprepa steg 2-7 det antal gånger som krävs för att kopiera alla filer du behöver från CD-skivan.
  9. Klicka på Klart i dialogrutan Filåterställning för att fortsätta reparationsprocessen.

Återställa borttappade filer

Om borttappade filer hittas under återställningsprocessen, får du frågan om du vill återställa filerna.

Vi rekommenderar att du återställer alla filer som innehåller data som du behöver. Om du inte gör det kan filerna bli oåtkomliga när CD-skivan repareras senare i processen.

Återställa borttappade filer:

  1. Klicka på Ja när du får ett meddelande om att filer utan namn hittats. Dialogrutan Välj ett mål visas.
  2. Välj till vilken plats du vill kopiera filerna i listrutan Målenhet.
    Du kan välja vilken enhet som helst på din dator, utom CD--brännaren som du återställer filerna från. Om du vill kopiera filer till en annan dator i ditt nätverk, måste du först ansluta enheten. Se operativsystemets dokumentation för mer information om hur man ansluter enheter.
  3. Välj mappen som du vill kopiera filerna till i listan Målmapp.
  4. Klicka på Kopiera. Dialogrutan Filkopiering visas och visar ScanDiscs förlopp.
    Borttappade filer kopieras till den plats du valt. Borttappade filer ges unika filnamn, i nummerordning från sd000001.rec.
    Borttappade filer kan också vara skadade. Om skadade borttappade filer hittas, upprättas en lista med deras unika namn (sd000001.rec) i dialogrutan Skadade filer. De skadade borttappade filerna kopieras till den plats du angett, men lägger till tomrum på de ställen där det inte går att läsa data. Det kan fortfarande gå att öppna dessa filer med programmet som användes till att skapa dem. Annars måste du försöka lösa problemet på annat sätt. Se Reparera CD-skivor.
  5. Klicka på Klart om du vill fortsätta reparationsprocessen. Ett meddelande med information om den borttappade filen visas.
  6. Klicka på Fortsätt för att fortsätta ScanDisc-processen. Se Reparera CD-skivor.

Reparera CD-skivor

Efter att du återställt filer från en skadad CD-skiva som gjorts med DirectCD, får du frågan om du vill reparera CD-skivan så att den går att använda. Om du klickar på Ja försöker ScanDisc göra CD-skivan brukbar.

Obs! När en CD-skiva har reparerats kan filerna som finns på den bli oåtkomliga. Det går inte att reparera alla skadade CD-skivor med ScanDisc.

Så här reparerar du en CD-skiva:

  1. Klicka på Ja när du får frågan om du vill reparera filer. CD-skivan repareras och dialogrutan ScanDisc-förlopp visas.
    När reparationen är färdig, kan det hända att integriteten hos filerna på CD-skivan kontrolleras.
  2. Klicka på Klart.

Återställa skadade filer

När CD-skivan är reparerad, kontrolleras integriteten hos varje fil på CD-skivan medan ScanDisc söker efter skadade filer. Om skadade filer hittas, får du frågan om du vill kopiera de skadade filerna till en annan plats (t.ex. en hårddisk eller en diskett).

Återställa skadade filer:

  1. Klicka på Ja när du får ett meddelande om att skadade filer hittats. Dialogrutan Välj ett mål visas.
  2. Välj till vilken plats du vill kopiera filerna i listrutan Målenhet.
    Du kan välja vilken enhet som helst på din dator, utom CD--brännaren som du återställer filerna från. Om du vill kopiera filer till en annan dator i ditt nätverk, måste du först ansluta enheten. Se operativsystemets dokumentation för mer information om hur man ansluter enheter.
  3. Välj mappen som du vill kopiera filerna till i listan Målmapp.
    Om du vill skapa en mapp klickar du på Ny mapp och ger mappen ett namn.
  4. Klicka på Kopiera. Dialogrutan Filkopiering visas och visar ScanDiscs förlopp.
  5. Klicka på Klart om du vill fortsätta reparationsprocessen. I dialogrutan Skadade filer visas en lista över de skadade filer som kopierats.
  6. Klicka på Fortsätt för att fortsätta ScanDisc-processen.
    Om det fanns filer som inte gick att återställa, visas dialogrutan Oåterkallelig med en lista över filerna.
    Dialogrutan ScanDisc-förlopp visas och du får meddelande om att ScanDisc-förloppet är färdigt.

Felsöka DirectCD

Filer som har kopierats till CD-skivan visas inte i Utforskaren

Ibland visas inte filer på en CD-skiva i Utforskaren i Windows. I tabellen nedan visas de vanligaste orsakerna och lösningar på problemen.
Möjliga orsaker Möjliga lösningar
Filen har tagits bort eller så har CD-skivan raderats. Om filen tagits bort eller om CD-skivan raderats går det inte att hämta data.
Skrivprocessen avbröts innan filinformationen lagrades i mappen men de flesta eller alla datafiler lagrades på CD-skivan. Det betyder att filerna kan finnas på CD-skivan trots att de inte visas i Utforskaren i Windows.
Försök med ScanDisc. Se Söka efter fel på CD-skivor.
CD-skivans hastighet motsvarar inte skrivhastigheten på enheten. Kontrollera hastigheten på CD-skivan och skrivhastigheten på CD-brännaren. CD-skivan bör ha samma eller högre hastighet än CD-brännaren. Exempel: Om CD-brännaren har hastigheten 2x, bör CD-skivans hastighet vara 2x, 4x eller högre. Om CD-skivans hastighet är lägre använder du en annan CD-skiva eller ändrar CD-brännarens skrivhastighet. Se Ändra alternativ för DirectCD.

Åtgärda en oläsbar CD-skiva

Om DirectCD-fönstret inte visas ungefär 15 sekunder efter att du har satt i CD-skivan som du har gjort med DirectCD kan det bero på att CD-skivan har skadats eller att formatet inte går att läsa. Det kan hända om CD-brännaren tillfälligt stannar när du skriver en stor fil till CD-skivan.

Försök använda funktionen ScanDisc som finns i DirectCD. Filerna kanske återställs så att CD-skivan kan användas igen. Se Söka efter fel på CD-skivor.


Gå tillbaka till innehållssidan