Gå tillbaka till innehållssidan


Kopiera CD-skivor med CD Copier

Vilka CD-skivor kan jag kopiera?Använda CD-ROM som källenhetAnvända CD-brännaren som käll- och målenhetKopiera CD-skivorKopiera musik- och Mixed-Mode-CDSkapa en CD-kopiaSkapa flera kopiorEgenskaper för CD-informationEgenskaper för CD-enhet

Med hjälp av CD Copier kan du göra säkerhetskopior av nästan alla typer av CD-skivor. Den vanligaste anledningen till att kopiera en CD-skiva är att man vill göra en arbetskopia av en CD-skiva och arkivera originalet på ett säkert ställe.

Obs! CD Copier är utformat för att hjälpa dig att reproducera material du själv har upphovsrätten till, eller där du har upphovsrättsinnehavarens tillstånd att kopiera. Om du inte har upphovsrätten eller upphovsrättsinnehavarens tillstånd att kopiera, kan det hända att du bryter mot upphovsrättslig lagstiftning och du kan då bli skadeståndsskyldig. Om du är osäker på vilka rättigheter du har bör du kontakta en juridisk rådgivare.

Vilka CD-skivor kan jag kopiera?

I följande tabell visas en lista över olika typer av CD-skivor du kan kopiera och några kommentarer om hur du går tillväga.
Typ av CD-skiva Kommentar
Data • Vissa kommersiella CD-skivor har utformats för att förhindra kopiering och de går inte att kopiera.
• Endast data-CD-skivor med en enstaka session kan kopieras med Disc-at-Once.
Musik • Den CD-ROM-enhet eller CD-brännare som användes som källenhet måste ha stöd för extrahering av digitalt ljud. (Med Easy CD Creator testas enheten för att kontrollera detta när käll-CD-skivan sätts in.)
• Du kan kopiera musik-CD-skivor i Disc-at-Once-läge om din CD-brännare stöder Disc-at-Once.
DirectCD • Vissa CD-ROM-enheter kan inte läsa CD-skivor som skapats med DirectCD. Om du har en CD-ROM-enhet med MultiRead-funktion bör det inte vara några problem.
Mixed-Mode • Vissa CD-skivor i Mixed-Mode kan kopieras utan problem och andra inte. Om en CD-skiva i Mixed-Mode inte kan kopieras kan det bero på att CD-skivan är formaterad för att förhindra kopiering.
Utökad CD • Utökade CD-skivor bör kopieras i läget Disc-at-Once. Annars kan visst ljud gå förlorat om det finns mindre än två sekunders glapp mellan spåren på käll-CD-skivan.
Foto-CD • Kräver att käll-CD-ROM-enheten kan läsa CD-ROM XA-formatet. De flesta enheter på marknaden klarar det.
Video-CD • Kräver att käll-CD-ROM-enheten kan läsa CD-ROM XA-formatet. De flesta enheter på marknaden klarar det.

Obs! På grund av tekniska begränsningar i CD-ROM-enheter och CD--brännare kan inte alla typer av CD-skivor kopieras helt perfekt. Problemen kan uppstå både i käll-CD-ROM-enheten och i käll-CD:n. Välj alternativet Testa i inställningarna på fliken Avancerat i CD Copier så ser du om systemet kan kopiera en CD utan problem.

Använda CD-ROM som källenhet

Om du har en CD-ROM-enhet kan du kopiera direkt från en käll-CD till en tom CD-skiva i CD-brännaren. CD-ROM-enheten används som källenhet och CD-brännaren som målenhet.

Obs! När du sätter i en CD i källenheten och väljer enhet på fliken Källa och mål, testas automatiskt både enheten och CD-skivan i Easy CD Creator. Testerna visar om den enhet du valt kan läsa CD-skivan. I annat fall visas ett felmeddelande.

Använda CD-brännaren som käll- och målenhet

Om du inte har någon CD-ROM-enhet utan bara en CD-brännare kan du kopiera med CD-brännaren som både käll-och målenhet. Välj bara CD-brännaren som enhet i båda listrutorna Kopiera från och Spela in på. Du måste ha tillräckligt med utrymme på hårddisken för att temporärt kopiera innehållet på käll-CD:n. Se Skapa en CD-kopia.

Obs! När du skapar en CD-kopia ökar inspelningshastigheten och du behöver inte byta käll-CD och tom CD i CD-brännaren. När du skapar en CD-kopia kopieras CD-skivan som en temporär avbild till hårddisken och därefter spelas den in på en tom CD-skiva.

Kopiera CD-skivor

Så här kopierar du en CD-skiva:

  1. Starta CD Copier. Klicka på CD Copier i fönstret Easy CD Creator Project Selector.
  2. Sätt in den käll-CD-skiva som du vill kopiera från i CD-ROM-enheten eller CD-brännaren.
  3. På fliken Källa och mål väljer du den enhet som innehåller käll-CD:n i listrutan Kopiera från.
    Obs! Om du kopierar direkt från en CD-ROM-enhet, se Använda CD-ROM som källenhet.
  4. Välj den målenhet som innehåller den tomma CD-skivan i listrutan Spela in på. Den enheten är CD-brännaren.
  5. Gör eventuella ändringar på fliken Avancerat.
  6. Klicka på Kopiera när du ska börja spela in en kopia av CD-skivan.

De filer och mappar som finns listade på käll-CD:n börjar kopieras till en tom CD-skiva. När CD-skivan är avslutad visas ett slutgiltigt meddelande om att kopieringen är klar.


Kopiera musik- och Mixed-Mode-CD

Även om de flesta CD-ROM-enheter kan spela upp musik från en musik-CD kan inte alla läsa och kopiera musikspår i digitalt format.


Skapa en CD-kopia

Du kan öka inspelningshastigheten om du gör flera kopior av en CD, genom att först skapa en CD-kopia. Om du skapar en CD-kopia kan du sedan kopiera en CD även om du bara har en CD-brännare och ingen CD-ROM-enhet i datorn. CD-brännaren används som både käll- och målenhet.

Så här skapar du en CD-kopia:

  1. Sätt in den käll-CD-skiva som du vill kopiera från i CD-ROM-enheten eller CD-brännaren.
  2. Välj den enhet som innehåller käll-CD:n i listrutan Kopiera från.
  3. Klicka på fliken Avancerat.
  4. I CD-kopiering väljer du Kopiera först käll-CD:n till hårddisk.
    Obs! Du måste ha tillräckligt med utrymme på hårddisken för att kopiera käll-CD:n. En vanlig 74-minuters tom CD-skiva kan rymma upp till 650 MB data, en 80-minuters tom CD-skiva upp till 700 MB.
  5. Välj en annan plats på hårddisken om du inte vill spela in avbilden i Temp-katalogen i Windows (valfri).
  6. Klicka på Kopiera.

CD-skivan spelas temporärt in på din hårddisk som avbild, och spelas sedan in på den tomma CD-skivan. Avbilden tas automatiskt bort när CD-skivan har kopierats.


Skapa flera kopior

Du kan skapa flera kopior av en CD-skiva snabbare med hjälp av funktionen CD-kopiering om:

Se Skapa en CD-kopia.


Egenskaper för CD-information

Så här visar du egenskaperna för CD-information:


Egenskaper för CD-enhet

Så här visar du egenskaperna för CD-enheten:


Gå tillbaka till innehållssidan