Terug naar Inhoudsopgave


CD's kopiëren met CD Copier

Welke soorten CD's kan ik kopiëren?De CD-ROM als bronstation gebruikenDe CD-recorder als bron- en doelstation gebruikenEen CD kopiërenAudio-CD's en Mixed-mode-CD's kopiërenEen kopie op schijf makenMeerdere kopieën makenEigenschappen CD-informatieEigenschappen CD-station

Met CD Copier kunt u reservekopieën maken van bijna elk type CD. Meestal maakt u een kopie van een CD om deze als werkkopie te gebruiken, zodat de originele CD op een veilige plaats kan worden bewaard.

Opmerking: CD Copier is ontworpen om u te helpen bij het reproduceren van materiaal waarvan de auteursrechten bij u berusten, of waarvoor u van de eigenaar van de auteursrechten toestemming hebt om het te kopiëren. Tenzij de auteursrechten bij u berusten of u toestemming voor kopiëren hebt van de eigenaar van de auteursrechten, is het mogelijk dat u de wet op auteursrechten overtreedt. Is dat het geval, dan kunnen wettelijke sancties worden opgelegd, waaronder het betalen van schadevergoedingen. Als u onzeker bent omtrent uw rechten, neemt u contact op met een wetsadviseur.

Welke soorten CD's kan ik kopiëren?

In de volgende tabel vindt u informatie over de typen CD's die u kunt kopiëren en een paar opmerkingen over het maken van kopieën.
Type CD Opmerkingen
Gegevens • Sommige commerciële CD's zijn voorzien van een kopieerbeveiliging. Deze kunt u dus niet kopiëren.
• Alleen gegevens-CD's met een enkele sessie kunnen in de modus CD-ineens worden gekopieerd.
Muziek • Het CD-ROM- of CD-recorderstation dat als bron wordt gebruikt, moet digitale audio-extractie ondersteunen. (In Easy CD Creator worden de mogelijkheden van het station getest wanneer u de bron-CD plaatst.)
• U kunt muziek-CD's in de modus CD-ineens kopiëren als uw CD-recorder de modus CD-ineens ondersteunt.
DirectCD • Sommige CD-ROM-stations zijn niet in staat om een CD die met DirectCD is gemaakt, te lezen. Als u een CD-ROM-station hebt met MultiRead-mogelijkheid, behoren er geen problemen te zijn.
Mixed-Mode • Het is mogelijk dat de ene mixed-mode-CD zich perfect laat kopiëren en de andere mixed-mode-CD niet. Als uw mixed-mode-CD niet kan worden gekopieerd, kan het zijn dat de CD tegen kopiëren beveiligd is.
Enhanced CD • Kopieer enhanced CD's in de modus CD-ineens, anders kan er audiosignaal verloren gaan als er minder dan twee seconden stilte is tussen de nummers op de bron-CD.
Foto-CD • Hiertoe is een CD-ROM-station vereist waarmee het CD-ROM XA-formaat kan worden gelezen. De meeste huidige stations ondersteunen dit formaat.
Video-CD • Hiertoe is een CD-ROM-station vereist waarmee het CD-ROM XA-formaat kan worden gelezen. De meeste huidige stations ondersteunen dit formaat.

Opmerking: Vanwege technische beperkingen van CD-ROM- en CD-recorderstations kunnen niet alle CD's perfect worden gekopieerd. Er kunnen problemen optreden voor zowel het bron-CD-ROM-station als de bron-CD. Selecteer de optie Testen op het tabblad Geavanceerd van CD Copier om te bepalen of uw systeem in staat is een CD te kopiëren.

De CD-ROM als bronstation gebruiken

Als u een CD-ROM-station hebt, kunt u rechtstreeks van een bron-CD naar een lege CD in uw CD-recorder kopiëren Het CD-ROM-station wordt als bronstation gebruikt en de CD-recorder als het doelstation.

Opmerking: Als u een CD in het bronstation plaatst en dit selecteert in het tabblad Bron en doel, worden in Easy CD Creator automatisch zowel het station als de CD getest. De tests bepalen of het geselecteerde station met succes de geselecteerde CD kunnen lezen. Is dat niet het geval, dan wordt een foutbericht weergegeven.

De CD-recorder als bron- en doelstation gebruiken

Als u alleen een CD-recorder hebt en geen CD-ROM-station, kunt u een CD kopiëren door de CD-recorder als bron- en als doelstation te gebruiken. Selecteer gewoon de CD-recorder als station in zowel de keuzelijst Kopiëren van als de keuzelijst Opnemen naar. Hiervoor is het noodzakelijk dat uw vaste schijf voldoende vrije ruimte heeft om de inhoud van de bron-CD tijdelijk op te slaan. Zie Een kopie op schijf maken.

Opmerking: Door een kopie op schijf te maken versnelt u het opnameproces en is het niet nodig om de bron-CD en de lege CD in de CD-recorder telkens om te wisselen. Als u een kopie op de vaste schijf maakt, wordt de CD in de vorm van een tijdelijk beeldbestand naar uw vaste schijf gekopieerd. Vervolgens wordt dit bestand opgenomen op een lege CD.

Een CD kopiëren

U kopieert een CD als volgt:

  1. Start CD Copier. Klik op CD Copier in het venster van Easy CD Creator Project Selector.
  2. Plaats de bron-CD waarvan u kopieën wilt maken in het CD-ROM-station of de CD-recorder.
  3. Selecteer in de vervolgkeuzelijst Kopiëren op het tabblad Bron en doel het station waarin de bron-CD is geplaatst.
    Opmerking: Zie De CD-ROM als bronstation gebruiken voor meer informatie over het direct kopiëren vanaf een CD-ROM-station.
  4. Selecteer het doelstation waarin de lege CD is geplaatst in de lijst Opnemen naar. Dit is de CD-recorder waarmee u wilt werken.
  5. Eventuele wijzigingen brengt u aan op het tabblad Geavanceerde instellingen.
  6. Klik op Kopiëren om het opnemen van een kopie van uw CD te starten.

CD Copier kopieert de bestanden en mappen van de bron-CD naar een lege CD. Als de CD is voltooid, wordt in een bericht weergegeven dat het kopiëren is voltooid.


Audio-CD's en Mixed-mode-CD's kopiëren

Hoewel de meeste CD-ROM-stations muziek van een muziek-CD kunnen afspelen, kunnen CD-ROM-stations niet altijd muziektracks in digitale indeling lezen en kopiëren.


Een kopie op schijf maken

Als u meerdere kopieën van een CD wilt maken, kunt u het opnameproces versnellen door eerst een kopie op de vaste schijf te maken. Door een kopie te maken op de vaste schijf kunt u ook een CD kopiëren wanneer uw systeem alleen een CD-recorder bevat en geen CD-ROM-station. De CD-recorder fungeert dan als bron- én als doelstation.

U maakt als volgt een kopie op de vaste schijf:

  1. Plaats de bron-CD waarvan u kopieën wilt maken in het CD-ROM-station of de CD-recorder.
  2. Selecteer het station waarin de originele CD is geplaatst in de lijst Kopiëren vanaf.
  3. Klik op het tabblad Geavanceerd.
  4. Selecteer onder Kopie op schijf de optie Bron-CD eerst naar de vaste schijf kopiëren.
    Opmerking: U hebt voldoende vrije ruimte op de vaste schijf nodig om de bron-CD te kunnen kopiëren. Op een lege 74-minuten-CD kan tot 650 MB gegevens worden opgeslagen en op een 80-minuten-CD tot 700 MB.
  5. Selecteer een andere locatie op uw vaste schijf als u het beeldbestand niet naar de tijdelijke map van Windows wilt opnemen (optioneel).
  6. Klik op Kopiëren.

De CD wordt tijdelijk opgenomen op uw vaste schijf in de vorm van een beeldbestand. Vervolgens wordt dit bestand opgenomen op een lege CD. Het beeldbestand wordt automatisch verwijderd nadat de CD is gekopieerd.


Meerdere kopieën maken

In de volgende gevallen kunt u sneller meerdere kopieÎn van een CD maken met de functie Kopie op schijf van CD Copier:

Zie Een kopie op schijf maken.


Eigenschappen CD-informatie

U geeft de eigenschappen van de CD-informatie als volgt weer:


Eigenschappen CD-station

U geeft de eigenschappen van het CD-station als volgt weer:


Terug naar Inhoudsopgave