Sözlük

A B C Ç D E F G H I İ J K L M N O Ö P Q R S Ş T U Ü V W X Y Z

-A-

Ad Sunucusu
Bir ad sunucusu ağ üzerinde ana bilgisayar adlarını (bilgisayar veya yazdırma sunucusu adları) IP adresleriyle eşleştirmekte (veya çözmekte) kullanılan bir bilgisayardır. Bir Etki Alanı Ad Sistemi (DNS) sunucusu ve bir Windows Iternet Ad Servisi (WINS) sunucusu ad sunucusu örnekleridir.

Adlandırma Kuralları, Paylaşım Adı
Microsoft tavsiyelerine dayanarak adlar 7 bit ASCII (ilk 127) karakterle sınırlandırılmıştır. Boşluk karakteri kullanılamaz. Aşağıdaki ilkelere uyun:

Adlandırma Kuralları, Yazıcı
Bir yazıcıyı (veya Hepsi Bir Arada aygıtı) adlandırırken aşağıdaki ilkelere uyun:

Ağ Adı
Ağ adı, kablosuz bir ağa temel erişim sağlayan alfasayısal, büyük/küçük harf duyarlı bir karakter dizesidir. Ağ adı ayrıca "hizmet kümesi tanımlayıcı" veya "SSID" olarak ta bilinir.

Ağ Geçidi
Ağ geçidi birbirine benzemeyen iki ağı (örneğin, farklı iletişim kuralları, veri biçimlendirmesi, yapı veya mimari) bağlayan bir yöneltici veya bilgisayardır. Ağlar alt ağlara bölündüğünde, ağ geçitleri genellikle trafik denetimi yapabilmek için bir alt ağı diğerlerinden ayırmak için kullanılır.
TCP/IP ağlarda genellikle her bir ağ aygıtı en yakın ağ geçidinin IP adresiyle yapılandırılır. Ağda ağ geçidi yoksa, genellikle bilgisayarınızın IP adresi kullanılır.
Daha fazla bilgi için, bkz: Büyük IP Ağlarına Yazıcı Ekleme.
Kablosuz bir ağ için, bkz: Kablosuz Erişim Noktası (WAP).

Alt Ağ
Bir ağın ortak bir adres bileşeni paylaşan bölümü. TCP/IP ağlarda alt ağlar, IP adresleri aynı öneke sahip olan tüm aygıtlar olarak tanımlanır. Örneğin, IP adresleri 100.100.100. ile başlayan tüm aygıtlar aynı alt ağın parçası olur. Bir ağın alt ağlara bölünmesi hem güvenlik hem de performans açısından yararlıdır. IP ağları bir alt ağ maskesi kullanılarak bölünür.

Alt Ağ Maskesi
Alt ağ maskesi bir TCP/IP ağı alt ağlara bölmekte kullanılan mekanizmadır (alt ağ kullanılıyorsa). Alt ağlar, büyük bir ağın daha verimli kullanımına olanak tanır. Alt ağ maskesinin biçimi IP adresine benzer: n.n.n.n, burada n, 0 ile 255 arasında bir sayıdır. Bir alt ağ maskesi atanmamışsa, tipik olarak bilgisayarınıza atanmış olan alt ağ maskesi kullanılır.
Alt ağ maskesi bir IP adresine uygulandığında, IP adresinin ağı/alt ağı tanıtmak için kullanılacak olan bölümü ile ana bilgisayar düğümlerini tanıtmak için kullanılacak olan bölümü belirlenir.

ARP
Adres Çözme İletişim Kuralı. ARP, bir IP adresini bir Ethernet adresi gibi fiziksel bir adrese (DLC adresi adı verilir) dönüştürmek için kullanılan bir TCP/IP iletişim kuralıdır. Fiziksel bir adres edinmek isteyen bir ana bilgisayar TCP/IP ağa bir ARP isteği yayınlar. Ağda, istekteki IP adresine sahip olan ana bilgisayar bunun ardından fiziksel donanım adresiyle yanıt verir.

Aygıtlar Arası Ağ (Özel)
Aygıtlar Arası Ağ, merkezi bir baz istasyonu veya Kablosuz Erişim Noktası (WAP) olmadan bağlanan 2 veya daha fazla kablosuz aygıttan oluşur.

Belgenin en üstüne

-B-

Bağlantı Noktası Adı
Bağlantı Noktası Adı iletişim kutusu yalnızca Windows NT ve Windows 2000 sistemlerinde görüntülenir. Bu iletişim kutusu, yalnızca Ağ İletişim Kuralını Ayarlama iletişim kutusunda "Varsayılan bağlantı noktası adını kullan" işaretli değilse ve IP veya IPX iletişim modu seçiliyse görüntülenir.

Yüklenen yazıcı için oluşturulan ağ bağlantı noktasının adını belirleyebilirsiniz. Bağlantı noktasının adı, yazıcı özelliklerindeki bağlantı noktasını tanıtmak için kullanılır.

Geçerli bağlantı noktası adları en fazla 63 karakter uzunluğundadır ve bütün karakterleri içerebilir. Bağlantı noktası adı bilgisayarınızda benzersiz olmalıdır. Bağlantı noktasının adı, özet ekranında ve deneme sayfasında görüntülenir.

BootP
Bir ağ sunusundan bir IP adresi ve diğer TCP/IP parametrelerini otomatik olarak indirmek için kullanılan önyükleme iletişim kuralı. Yazıcı (veya Hepsi Bir Arada aygıt) açıkken, HP Jetdirect yazdırma sunucusu bir önyükleme isteği yayınlar. Bir BootP sunucusu düzgün şekilde kurulmuşsa, parametreleri ağ üzerinden Jetdirect yazdırma sunucusuna iletir. Ayrıca bkz: DHCP.

Belgenin en üstüne

-C-

CAB dosyası
Kabin dosyası. CAB dosyası .cab uzantısına sahiptir ve belli bir sayıda sıkıştırılmış dosyayı içermek üzere oluşturulmuş tek bir dosyadır.

Belgenin en üstüne

-Ç-

Belgenin en üstüne

-D-

Destek Gereksinimleri

DHCP
Dinamik Ana Bilgisayar Yapılandırma İletişim Kuralı. BootP ile benzer şekilde, IP adresini ağ sunucusundan otomatik olarak yükler. Ancak, bir DHCP sunucusu, istekte bulunan aygıtlara dinamik bir şekilde atadığı IP adreslerini bir havuzda tutar ve IP adreslerini yalnızca yazdırma sunucusuna verir. Yazıcı (veya Hepsi Bir Arada aygıt) ne zaman kapatılıp açılsa, Jetdirect yazdırma sunucusuna daha sonra aynı IP adresinin atanacağının garantisi yoktur ancak DHCP sunucusu bunu yapmaya çalışacaktır.

Donanım Adresi
Bkz: LAN Donanım, MAC veya İstasyon Adresi

Belgenin en üstüne

-E-

Eşler arası ağ
Bkz: Aygıtlar Arası Ağ.

Belgenin en üstüne

-F-

Fabrika varsayılan ayarları, HP Jetdirect
Bkz: Soğuk Sıfırlama.

Belgenin en üstüne

-G-

Belgenin en üstüne

-H-

HP Jetdirect deneme sayfasının yazdırılması
Bir HP Jetdirect deneme sayfası yazdırmak için, HP Jetdirect donanım yükleme kılavuzuna veya yazıcınızın belgelerine bakın. HP Jetdirect harici yazdırma sunucuları için, yazdırma sunucusu üstündeki Deneme düğmesine basın ve bırakın.

HP Jetdirect Yazdırma Sunucusu
HP Jetdirect yazdırma sunucuları yazıcıları doğrudan ağa bağlayan Hewlett-Packard ağ aksesuarlarıdır. Doğrudan ağ bağlantısı, yer konusunda esneklik ve maksimum yazıcı (veya Hepsi Bir Arada aygıtı) performansı sağlar.
HP Jetdirect dahili yazdırma sunucusu kartları, giriş/çıkış yuvası olan HP yazıcılarıyla kullanılır. Bazı HP Jetdirect harici yazdırma sunucuları neredeyse paralel bağlantı noktası olan tüm yazıcılarla kullanılabilirken diğer HP Jetdirect yazdırma sunucuları neredeyse USB bağlantı noktası olan tüm yazıcılarla kullanılabilirler. Her iki tür yazdırma sunucusu da tüm yaygın ağ yapılarını ve iletişim kurallarını destekler.

Belgenin en üstüne

-I-

INF dosyası
Bir INF dosyasının .inf uzantısı vardır ve bir aygıtla ilgili bilgileri bulundurur. Yükleme programına aygıtın adını ve hangi dosyaların nereye kopyalanması gerektiğini söyler.

IP adresi
Internet İletişim Kuralı adresi. IP adresi, TCP/IP ağı üzerindeki her aygıtı benzersiz bir şekilde tanıtır ve bir ağ yöneticisi tarafından atanır. n.n.n.n biçimindeki dört baytlık bir sayıdan (32 bit) oluşur; burada n 0 ile 255 arasında bir sayı olup genellikle ağ yöneticisi tarafından atanır.
Bir HP Jetdirect yazdırma sunucusu açıldıktan sonra iki dakika içinde geçerli bir IP adresiyle yapılandırılmazsa, varsayılan bir IP adresi (192.0.0.192) otomatik olarak atanır. Bu varsayılan IP adresi belirli bir ağ için geçerli olmayabilir ancak yeni bir yazıcıyı (veya Hepsi Bir Arada aygıtı) tanıtmak için kullanılabilir. Ancak, bir TCP/IP ağda düzgün çalışma için geçerli bir IP adresi atamanız gerekir. Varsayılan adrese sahip birden fazla yazıcı varsa doğru yazıcıyı bulmak için Donanım Adresini kontrol edin.

IP ana bilgisayar adı
Bir IP ana bilgisayar adı, yazıcının IP adresinin yerine kullanılabilen kullanıcı dostu (veya kolay tanınır) bir addır. Ağ üzerindeki bir ad sunucusu ana bilgisayar adlarını IP adresleriyle eşleştirecek şekilde ayarlandığında kullanılabilir. Bir yazıcı için bir ana bilgisayar adı atanmış ve yapılandırılmışsa (örneğin, yazıcı1.pazarlama.com), yazıcıyı tanımlamak için ana bilgisayar adını belirtebilirsiniz.

Belgenin en üstüne

-İ-

İletişim Modu
İletişim modu ağın türünü ve bu yazıcıya yazdırmada kullanılacak iletişim kuralını (TCP/IP) tanımlar.

İstemci Sunucu Yazdırma
İstemci bilgisayarlar yazdırma işlerini her yazıcının (veya Hepsi Bir Arada aygıtının) kullanımını denetleyen, bu işe ayrılmış sunucu bilgisayarlara gönderirler.

Belgenin en üstüne

-J-

Jetdirect Parolası
HP Jetdirect yazdırma sunucusundaki yapılandırma parametrelerine erişimi sınırlamak için ağ yöneticisi tarafından bir Jetdirect parolası atanır. Jetdirect parolaları bir ağ yönetimi uygulaması (HP Web Jetadmin gibi) veya diğer araçlar kullanılarak atanır.

Jetdirect yazdırma sunucusu
Bkz: HP Jetdirect yazdırma sunucusu.

Belgenin en üstüne

-K-

Kablosuz Ağ (Altyapı)
Kablosuz Ağ, ticari veya genel hizmetlerden yararlanmak için merkezi bir baz istasyonu veya Kablosuz Erişim Noktası (WAP) kullanılarak bağlanan aygıtlardan oluşur..

Kablosuz ağ hub'ı
Bkz: Kablosuz Erişim Noktası (WAP).

Kablosuz Erişim Noktası (WAP)
Kablosuz Erişim Noktası (WAP), Kablosuz Ağdaki aygıtların (örneğin bilgisayarlar ve yazıcılar) birbirleriyle iletişim kurmak için kullandıkları bir aygıttır. WAP ayrıca "baz istasyonu" olarak da bilinir.

Kablosuz profili
Kablosuz profili, belli bir kablosuz ağ için geçerli olan bir grup kablosuz ağ ayarıdır. Örneğin kablosuz bir LAN kartının evdeki ağ ve ofisteki ağ için farklı iki profili olabilir. Ağa bir aygıt yüklerken, uygun profili seçtiğinizden emin olun.

Kimlik Doğrulama
Kimlik doğrulama, bir kablosuz ağ güvenlik stratejisidir. Kimlik doğrulaması yapılan bir ağda, aygıtlar paylaşılan bir anahtarı parola olarak kullanır ve yalnızca bu anahtarı bilen aygıtlarla iletişim kurarlar. WEP'ten farklı olarak, kimlik doğrulama kablosuz aygıtlar arasında gönderilen verileri şifrelemez. Bununla birlikte, kimlik doğrulama WEP'le bir arada kullanılabilir. Kimlik doğrulama anahtarları ve WEP anahtarları tümüyle aynı olabilir.

Belgenin en üstüne

-L-

LAN Donanım, MAC veya İstasyon Adresi
Aynı zamanda Medya Erişim Denetimi (MAC) adresi veya istasyon adresi olarak da bilinen donanım adresi bir ağdaki her bir düğüm ya da aygıtı benzersiz şekilde tanımlayan bağlantı düzeyinde bir adrestir. IEEE 802.3 ağ standartlarıyla tanımlandığı şekilde 12 rakamlı onaltılık bir sayıdan (örneğin, 001083123ABC) oluşur. Donanım adresi aygıt satıcısı tarafından atanır.
HP, her bir HP Jetdirect yazdırma sunucusuna benzersiz bir donanım adresi atar. HP Jetdirect yazdırma sunucunuzun donanım adresini bir HP Jetdirect deneme sayfası yazdırarak belirleyebilirsiniz. HP Jetdirect harici yazdırma sunucuları için, donanım adresini yazdırma sunucusuna iliştirilmiş etikette de bulabilirsiniz.

Belgenin en üstüne

-M-

Belgenin en üstüne

-N-

NDS
Novell Dizin Hizmetleri. NDS, ağ kaynaklarını hiyerarşik bir ağaç yapısındaki nesneler şeklinde mantıksal olarak düzenleyen bir veritabanıdır. Uygun haklara sahip olduğunuz takdirde, ağ kaynaklarına fiziksel konumlarına bağlı olmayacak şekilde erişebilirsiniz. NDS, Novell Bindery'nin yerine geçmek üzere tasarlanmıştır.

Belgenin en üstüne

-O-

Belgenin en üstüne

-Ö-

Özel ağ (Aygıtlar Arası Ağ)
Aygıtlar Arası Ağ, merkezi bir temel istasyon veya Kablosuz Erişim Noktası (WAP) olmadan bağlanan 2 veya daha fazla kablosuz aygıttan oluşur.

Bu ağların performansı, altıdan fazla aygıt ağa bağlanırsa düşebilir.

Belgenin en üstüne

-P-

Parola
Bir Wi-Fi Korumalı Erişim (WPA) Ağı oluşturmak için kullanılan karakter dizisidir.

PCL Yazıcı Sürücüsü
Genel amaçlı yazdırma işleri için uygundur. Örneğin Word, Excel ve PowerPoint gibi sözcük işlem, elektronik tablo ve sunu uygulamalarının çoğu için uygundur.

PING
Packet Internet Groper. PING, belli bir IP adresinin erişilebilir olup olmadığını belirlemek için kullanılan bir yardımcı programdır. Belirtilen adrese bir paket gönderip yanıt bekleyerek çalışır. PING, temel olarak Internet bağlantılarında sorun belirlemede kullanılır. Kişisel bilgisayarlarda kullanılabilen pek çok ücretsiz ve paylaşılan yazılım PING yardımcı programları vardır.

PostScript Yazıcı Sürücüsü
Özel amaçlı yazdırma işleri için uygundur. Örneğin Photoshop, PageMaker ve FrameMaker gibi masaüstü yayıncılık ve grafik yoğun uygulamaların çoğu için uygundur.

Belgenin en üstüne

-Q-

Belgenin en üstüne

-R-

Belgenin en üstüne

-S-

SNMP Topluluk Adı
Bir SNMP Topluluk Adı Belirleme Adı, yazıcı yapılandırmasını değiştirmek için SNMP kullanıldığında sağlanması gereken bir paroladır. Seçilen yazıcı (veya Hepsi Bir Arada aygıt) bir SNMP Topluluk Adı veya Jetdirect parolasıyla korunuyorsa Topluluk Adı'nı veya parolayı girmeniz istenir. Geçerli topluluk adları en fazla 255 karakter uzunluğundadır.
Not: Yalnızca varsayılan olmayan bir SNMP Topluluk Adı atanmışsa, sizden bir giriş beklenecektir. SNMP Topluluk Adı, bir yönetim uygulaması (HP Web Jetadmin gibi) veya diğer araçlar kullanılarak ağ yöneticisi tarafından atanabilir.

Soğuk sıfırlama
Soğuk sıfırlamadan önce, yazıcınız ve Jetdirect yazdırma sunucusu için bir sınama sayfası yazdırmanız önerilir.

HP Jetdirect dış yazdırma sunucularını fabrika varsayılan ayarlarına sıfırlamak için, güç kablosunu çıkarın ve sonra kabloyu yeniden takarken yazdırma sunucusundaki Test düğmesini basılı tutun. Yazdırma sunucusunun yeniden başlatılmasını bekleyin.

HP Jetdirect iç yazdırma sunucularını sıfırlamak için, yazıcınıza (veya Hepsi Bir Arada aygıtına) soğuk sıfırlama uygulayın ve yazdırma sunucusunun yeniden başlatılmasını bekleyin. (Çoğu HP LaserJet yazıcı modeli için yazıcıyı açarken yazıcının kontrol panelindeki Devam düğmesine basın. Diğer yazıcılar için, yazıcının kılavuzlarına bakın.)

UYARI: Yazıcınızı sıfırlamak tüm yazıcı ayarlarının silinmesine neden olur.

Sürücüler
Bkz: Yazıcı Sürücüsü, PCL veya PostScript.

Belgenin en üstüne

-Ş-

Belgenin en üstüne

-T-

Belgenin en üstüne

-U-

USB kablosu
Evrensel Seri Veri Yolu (USB) kablosu, doğrudan bağlantı için yaygın olarak kullanılan bir seçenektir.

Belgenin en üstüne

-Ü-

Belgenin en üstüne

-V-

Varsayılan Ağ Geçidi
Bkz: Ağ Geçidi.

Belgenin en üstüne

-W-

WEP
Kablosuz ağ trafiğini şifrelemek için Wi-Fi ağlarında kullanılan özgün güvenlik standardı. WEP, bir kablosuz aygıttan diğerine radyo dalgaları aracılığıyla gönderilen veriyi gizli dinleyicilerden korumak amacıyla şifreleyerek güvenlik sağlar. Yalnızca yazıcıyla aynı WEP ayarlarını paylaşan aygıtlar yazıcıyla iletişim kurabilir.

WEP anahtarı
WEP anahtarı veya "şifreleme anahtarı" bir alfasayısal karakter veya onaltılı basamak dizisidir. Bir WEP anahtarı oluşturduktan sonra, bunu anımsamanız veya güvenli bir konumda saklamanız gerekir. Kaybederseniz WEP anahtarını bulamayabilirsiniz. WEP anahtarı 64 veya 128 bit uzunluğunda olabilir. Anahtarın ilk 24 biti otomatik olarak sağlanır. WEP anahtarını oluştururken, kalan bitleri anahtarı oluşturan kişi sağlar (64 bitlik anahtar için 40 bit veya 128 bitlik anahtar için 104 bit).
Bir WEP anahtarı oluşturmak için, WEP anahtarının alfasayısal veya onaltılık olmasına ve içereceği bit sayısına bağlı olarak aşağıdakini girin:

TürBit sayısıBu dizeyi girin...
alfasayısal64Beş alfasayısal karakter
128On üç alfasayısal karakter
on altılık64On onaltılı basamak
128Yirmi altı onaltılı basamak

WPA-Kişisel (Wi-Fi Korumalı Erişim)
Güçlü bir veri koruması ve ağ erişim denetimi sağlayan Wi-Fi ağları için gelişmiş bir güvenlik standardı.

Belgenin en üstüne

-X-

Belgenin en üstüne

-Y-

Yazdırma Sunucusu
Bkz: HP Jetdirect Yazdırma Sunucusu.

Yazıcı Adı
Uygun yazıcı adlandırma kurallarını kullanarak yazıcınız için bir ad girin. Bu ad, sisteminizin Yazıcılar klasöründe bu yazıcının, yazıcı simgesini belirtmekte kullanılacaktır. Yazıcılar klasörünü ekrana getirmek için Windows Masaüstü'nde Başlat'ı tıklatın, Ayarlar'ı seçin ve Yazıcılar'ı tıklatın.

Yazıcı Paylaşımı
Yazıcı paylaşımı diğer ağ kullanıcılarının da bu bilgisayar üzerinden bu yazıcıya yazdırmalarını sağlar. Bu yükleme yardımcı programı yalnızca Windows 2000 ve Windows NT 4.0 üstündeki yazıcı paylaşımını destekler. Yazıcı paylaşımı için sistemde sunucu hizmetinin etkin olması gerekir. Aşağıdaki seçeneklerden birini seçmeniz gerekir:

Yazıcı Sürücüsü
Bir yazıcıyı denetleyen bir program. Ne zaman bir belge yazdırsanız yazıcı sürücüsü kontrolü ele alır ve yazıcıya doğru kumanda komutlarıyla veri besler. Çoğu modern işletim sistemi en yaygın yazıcı türleri için yazıcı sürücülerini içerir ama yazıcıyı kullanabilmeniz için bunları yüklemeniz gerekir. Ayrıca, yazıcı üreticisinin Web sitesinden de güncellenmiş sürücüleri indirebilirsiniz. Bkz: PCL veya PostScript.

Yerel Ağ
Yerel bir ağ yöneltici veya ağ geçitlerinin ötesine geçmeyen bir ağdır. Bilgisayarınız ve yazıcınız (veya Hepsi Bir Arada aygıt) yerel bir ağa bağlıysa aynı ağ kablo bölümüne bağlıdırlar.

Yönlendirici
Kablosuz bir ağ için, bkz: Kablosuz Erişim Noktası (WAP).

Belgenin en üstüne

-Z-

Belgenin en üstüne