Adhoc-verkko (Laitteiden välinen verkko)
Laitteiden välisen verkon muodostaa vähintään kaksi langatonta laitetta, jotka ovat yhteydessä toisiinsa ilman yhteistä tukiasemaa tai langatonta käyttöpistettä (WAP).
Tällaisten verkkojen suorituskyky voi aleta, jos verkossa on enemmän kuin kuusi laitetta.
Aliverkko
Verkon osa, joka jakaa yhteisen osoitekomponentin. TCP/IP-verkoissa aliverkot määritellään laitteiksi, joiden IP-osoitteissa on sama etuliite. Esimerkiksi kaikki ne laitteet, joiden osoitteet alkavat 100.100.100. kuuluvat samaan aliryhmään. Verkon jakaminen aliverkkoihin on hyödyllistä sekä suojaus- että suorituskykysyistä. IP-verkot jaetaan käyttämällä aliverkon peitettä.
Aliverkon peite
Aliverkon peite on mekanismi, jolla jaetaan TCP/IP-verkko aliverkkoihin (jos niitä käytetään). Jako aliverkkoihin tekee suuren verkon käytöstä tehokkaampaa. Aliverkon peitteen muoto on samankaltainen kuin IP-osoitteen: n.n.n.n, jossa n on luku 0-255. Jos aliverkon peitettä ei ole annettu, käytetään yleensä tietokoneelle määritettyä aliverkon peitettä.
IP-osoitteeseen sovellettuna aliverkon peite määrittää IP-osoitteen osan, jolla tunnistetaan verkko/aliverkko, ja osan jota käytetään tunnistamaan yksittäiset isäntäsolmut.
ARP
Address Resolution Protocol. ARP(Address Resolution Protocol) on TCP/IP-protokollla, jonka avulla IP-osoite muunnetaan fyysiseksi osoitteeksi (nimeltään DLC-osoite), kuten Ethernet-osoitteeksi. Isäntä, joka haluaa fyysisen osoitteen, lähettää ARP-pyynnön TCP/IP-verkkoon. Sen verkon isäntä, jossa pyynnön IP-osoite on, lähettää vastauksena fyysisen laiteosoitteen.
Asiakaspalvelintulostus
Asiakastietokoneet lähettävät tulostustöitä erityisille palvelintietokoneille, jotka ohjaavat kunkin kirjoittimen (tai All-in-One-laitteen) toimintaa.
BootP
Käynnistysprotokolla, jolla ladataan IP-osoite ja muita TCP/IP-parametreja verkkopalvelimesta automaattisesti. Kun kirjoitin (tai All-in-One-laite) on kytketty toimintaan, HP Jetdirect -tulostuspalvelin lähettää käynnistyspyynnön. Jos BootP-palvelin on asetettu oikein, se lähettää parametrit Jetdirect-tulostuspalvelimelle verkon kautta. Katso myös DHCP.
CAB-tiedosto
Cabinet-tiedosto. CAB-tiedoston tarkenne on .cab ja se on yksi tiedosto, joka sisältää useita pakattuja tiedostoja.
DHCP
Dynamic Host Configuration Protocol. DHCP on samanlainen kuin BootP sikäli, että se lataa IP-osoitteen verkkopalvelimelta automaattisesti. DHCP-palvelin ylläpitää kuitenkin IP-osoitevarannon, jonka se määrittää dynaamisesti sitä pyytäville laitteille ja vain lainaa IP-osoitteen tulostuspalvelimelle. Kun kirjoitin (tai All-in-One-laite) kytketään pois toiminnasta ja takaisin toimintaan, ei ole mitään takuita siitä, että Jetdirect-tulostuspalvelimelle määritetään sama IP-osoite uudelleen, vaikka DHCP-palvelin yrittää sitä.
Henkilökohtainen WPA (Wi-Fi Protected Access)
Wi-Fi-verkkojen parannettu suojausstandardi, joka suojaa tiedot ja verkkokäytön erittäin tehokkaatsi.
HP Jetdirect -testisivun tulostaminen
HP Jetdirect -testisivun tulostamisesta on ohjeita HP Jetdirect -laiteasennusoppaassa tai kirjoittimen oppaissa. Ulkoisissa HP Jetdirect -tulostuspalvelimissa paina ja vapauta tulostuspalvelimen testauspainike.
HP Jetdirect -tulostuspalvelin
HP Jetdirect -tulostuspalvelimet ovat Hewlett-Packardin verkkolisälaitteita, joilla kirjoittimet yhdistetään suoraan verkkoon. Suorat verkkoliitännät mahdollistavat joustavan sijoittelun ja kirjoittimien (tai All-in-One-laitteiden) parhaan tulostustehon.
HP Jetdirectin sisäiset tulostuspalvelinkortit on tarkoitettu HP-kirjoittimille, joissa on I/O-korttipaikat. Jotkin HP Jetdirectin ulkoiset tulostuspalvelimet sopivat käytettäviksi lähes kaikissa kirjoittimissa, joissa on rinnakkaisportti. Toisia HP Jetdirect -tulostuspalvelimia voidaan käyttää lähes kaikissa kirjoittimissa, joissa on USB-portti. Molemmat tulostuspalvelintyypit tukevat kaikkia suosittuja verkkotopologioita ja protokollia.
INF-tiedosto
INF-tiedoston tunniste on .inf, ja se sisältää tietoja laitteesta. Se ilmoittaa asennusohjelmalle laitteen nimen sekä sen, mitkä tiedostot on kopioitava ja minne ne on kopioitava.
IP-isäntänimi
IP-isäntänimi on helposti tunnistettava nimi, jota voidaan käyttää kirjoittimen IP-osoitteen asemesta. Sitä voidaan käyttää, kun verkossa oleva nimipalvelin on asetettu kartoittamaan isäntänimet niitä vastaaviin IP-osoitteisiin. Jos kirjoittimelle on annettu ja määritetty isäntänimi (esimerkiksi kirjoitin1.markkinointi.com), voit antaa isäntänimen, jonka avulla pystyt tunnistamaan kirjoittimen.
IP-osoite
Internet Protocol -osoite. Verkon pääkäyttäjän määrittämä IP-osoite erottaa TCP/IP-verkossa olevat laitteet toisistaan. Se koostuu nelitavuisesta (32-bittisestä) numerosta muodossa n.n.n.n, jossa n on luku 0-255, ja jonka verkon ylläpitäjä yleensä antaa.
Kun HP Jetdirect -tulostuspalvelin käynnistetään, mutta sille ei ole määritetty kelvollista IP-osoitetta kahden minuutin kuluessa, sille määritetään automaattisesti IP-oletusosoite (192.0.0.192). Tämä IP-oletusosoite ei välttämättä ole kelvollinen osoite tietyssä verkossa, mutta sitä voidaan käyttää uuden kirjoittimen (tai All-in-One-laitteen) tunnistamiseen. Oikea IP-osoite täytyy kuitenkin määrittää, jotta laitetta voidaan käyttää TCP/IP-verkossa. Jos oletusosoitteessa on useita kirjoittimia, tarkista laiteosoite oikean kirjoittimen tunnistamiseksi.
Jetdirect-salasana
Verkon ylläpitäjä antaa Jetdirect-salasanan tarkoituksenaan rajoittaa pääsyä HP Jetdirect -tulostuspalvelimen määritysparametreihin. Jetdirect-salasanat annetaan verkonhallintaohjelman (esim. HP Web Jetadmin) tai muun apuohjelman avulla.
Jetdirect-tulostuspalvelin
Katso HP Jetdirect -tulostuspalvelin.
Kirjoitinohjain
Kirjoitinta ohjaava ohjelma. Kun tulostat asiakirjan, kirjoitinohjain hoitaa työn syöttämällä tietoa kirjoittimelle oikeilla ohjauskomennoilla. Useimpien nykyaikaisten käyttöjärjestelmien mukana toimitetaan useimmille tavallisille kirjoitintyypeille sopivat kirjoitinohjaimet, mutta ne on asennettava ennen kuin voit käyttää kirjoitinta. Voit myös ladata päivitetyt ohjaimet kirjoitinvalmistajan Web-sivustolta. Katso PCL tai PostScript.
Kirjoittimen jako
Jakamalla kirjoittimen voit antaa muiden verkkokäyttäjien tulostaa tälle kirjoittimelle tämän tietokoneen kautta. Tämä asennusohjelma tukee kirjoittimen jakamista vain Windows 2000:ssa ja Windows NT 4.0:ssa. Palvelimen palvelu täytyy aktivoida järjestelmässä kirjoittimen jakamista varten. Valitse jokin seuraavista vaihtoehdoista:
Kirjoittimen nimi
Kirjoita kirjoittimen nimi käyttäen asianmukaisia kirjoittimen nimeämistapoja. Tätä nimeä käytetään tunnistamaan tämän kirjoittimen kuvake järjestelmän kirjoitinkansiossa. Voit tarkastella kirjoitinkansion sisältöä valitsemalla Windowsin työpöydältä Käynnistä, Asetukset, Tulostimet.
Kylmäkäynnistys
On suositeltavaa tulostaa kirjoittimen ja Jetdirect-tulostuspalvelimen testisivu ennen kylmäkäynnistystä.
Palauta ulkoisten HP Jetdirect -tulostuspalvelinten tehdasasetukset irrottamalla virtajohto ja painamalla tulostuspalvelimen testipainiketta samalla, kun kytket sen virtajohdon. Odota, kunnes tulostuspalvelin käynnistyy uudelleen.
Voit palauttaa sisäiset HP Jetdirect -tulostuspalvelimet tekemällä kylmäkäynnistyksen kirjoittimessa (tai All-in-One-laitteessa) ja odottamalla, kunnes tulostuspalvelin käynnistyy uudelleen. (Useimmissa HP LaserJet -kirjoitinmalleissa voit painaa Jatka-painiketta kirjoittimen ohjauspaneelista samalla, kun kytket virran. Katso muiden kirjoittimien käyttöoppaita.)
VAROITUS: Kirjoittimen palauttaminen alkutilaan voi poistaa kaikki kirjoittimen asetukset käytöstä.
Käyttöoikeuden tarkistus
Käyttöoikeuden tarkistus on langattoman verkon suojausstrategia. Verkossa, jossa käytetään käyttöoikeuden tarkistusta, laitteet käyttävät jaettua avainta salasanana ja ovat yhteydessä vain niiden laitteiden kanssa, jotka tunnistavat avaimen. Käyttöoikeuden tarkistus ei salaa langattomien laitteiden välillä liikkuvia tietoja, toisin kuin WEP. Käyttöoikeuden tarkistusta voidaan kuitenkin käyttää WEP:n yhteydessä. Käyttöoikeuden tarkistusavaimet ja WEP-avaimet voivat olla samat.
Laiteosoite
Katso LAN-laite-, MAC- tai asemaosoite
Laitteiden välinen verkko (Adhoc)
Laitteiden välisen verkon muodostaa vähintään kaksi langatonta laitetta, jotka ovat yhteydessä toisiinsa ilman yhteistä tukiasemaa tai langatonta käyttöpistettä (WAP).
Langaton käyttöpiste (WAP)
Langaton käyttöpiste (WAP) on laite, jonka kautta langattoman verkon laitteet (esimerkiksi tietokoneet ja kirjoittimet) ovat yhteydessä toisiinsa. WAPin toinen nimi on tukiasema.
Langaton profiili
Langaton profiili merkitsee tietyn langattoman verkon tiettyjä asetuksia. Esimerkiksi langattomassa LAN-kortissa voi olla yksi profiili kotiverkkoa ja toinen toimistoverkkoa varten. Varmista, että valitset asianmukaisen profiilin asentaessasi laitetta verkkoon.
Langaton verkko (Infrastruktuuri)
Langaton verkko koostuu laitteista, jotka ovat yhteydessä kaupallisiin tai yleisiin palveluihin yhteisen tukiaseman tai langattoman käyttöpisteen (WAP) välityksellä.
Langaton verkkokeskitin
Katso Langaton kytkentäkohta (WAP).
LAN-laite-, MAC- tai asemaosoite
Laiteosoite, josta käytetään myös nimeä MAC- (Media Access Control) tai asemaosoite, on linkkitason osoite, joka yksilöllisesti tunnistaa kunkin solmun tai laitteen verkossa. Kuten on määritetty IEEE 802.3 -verkkostandardissa, se koostuu 12-numeroisesta heksadesimaaliluvusta (esim. 001083123ABC). Laitteen toimittaja antaa laiteosoitteen.
HP määrittää kullekin HP Jetdirect -tulostuspalvelimelle oman laiteosoitteen. Saat selville oman HP Jetdirect -tulostuspalvelimesi osoitteen tulostamalla HP Jetdirect asetussivun. Ulkoisten HP Jetdirect -tulostuspalvelimien osoite näkyy myös niihin kiinnitetyistä tarroista.
Nimeämistavat, jakonimi
Microsoft suosittelee nimien rajoittamista 7-bittisiin ASCII-merkkeihin (ensimmäiset 127). Välejä ei sallita. Noudata seuraavia ohjeita:
Nimeämistavat, kirjoitin
Noudata seuraavia ohjeita kirjoittimen (tai All-in-One-laitteen) nimeämisessä:
Nimipalvelin
Nimipalvelin on verkossa oleva tietokone, jota käytetään kartoittamaan (tai ratkaisemaan) IP-osoitteita käyttävät isäntänimet (tietokoneiden tai tulostuspalvelinten nimet). DNS-palvelin (Domain Name System) ja WINS-palvelin (Windows Internet Name Service) ovat esimerkkejä nimipalvelimista.
NDS
Novell Directory Services. NDS on relaatiotietokanta, jossa verkon resurssit on loogisesti organisoitu objekteiksi hierarkkiseen puurakenteeseen. Jos sinulla on asianmukaiset käyttöoikeudet, voit käyttää näitä verkkoresursseja niiden fyysisestä sijainnista riippumatta. NDS on suunniteltu korvaamaan Novellin sidos.
Ohjaimet
Katso Kirjoitinohjaimet, PCL tai PostScript.
Oletusyhdyskäytävä
Katso Yhdyskäytävä.
Paikallisverkko
Paikallisverkko on verkko, joka ei ulotu reitittimien tai yhdyskäytävien ulkopuolelle. Jos tietokone ja kirjoitin (tai All-in-One-laite) on yhdistetty paikallisverkkoon, ne on yhdistetty samaan verkkokaapelijaksoon.
PCL-kirjoitinohjain
Sopii tavalliseen tulostamiseen. Parhaiten se sopii tekstinkäsittelyyn, taulukkolaskentaan ja esityssovelluksiin (esim. Word, Excel ja PowerPoint).
PING
Packet Internet Groper. PING on ohjelma, joka määrittelee, onko tietty IP-osoite käytettävissä. Se lähettää paketin määrättyyn osoitteeseen ja odottaa vastausta. PING-ohjelmaa käytetään lähinnä Internet-yhteyksien vianmääritykseen. Tietokoneisiin on saatavissa useita ilmaisia ja julkisia PING-ohjelmia.
Portin nimi
Portin nimi -valintaikkuna näkyy vain Windows NT:ssä ja Windows 2000:ssa. Valintaikkuna näkyy vain, jos Aseta verkon tiedonsiirtotila -valintaikkunasta ei ole valittuna vaihtoehtoa Käytä portin oletusnimeä ja IP- tai IPX-tiedonsiirtotila on valittuna.
Voit määrittää verkkoportin nimen, joka luodaan asennettavaa kirjoitinta varten. Portin nimeä käytetään tunnistamaan portti kirjoittimen ominaisuuksissa.
Kelvolliset porttien nimet saavat olla enintään 63 merkkiä pitkiä, ja niissä saa olla mitä merkkejä tahansa. Portin nimen täytyy olla tietokoneessa yksilöllinen. Portin nimi näkyy yhteenvetonäytössä ja testisivulla.
PostScript-kirjoitinohjain
Sopii erikoistulostamiseen. Parhaiten se sopii julkaisuihin ja paljon grafiikkaa sisältäviin sovelluksiin (esim. Photoshop, PageMaker ja FrameMaker).
Reititin
Lisätietoja langattomasta verkosta on kohdassa Langaton kytkentäkohta (WAP).
Salasana
Merkkijono, joka käyttäen muodostetaan Wi-Fi Protected Access (WPA) -standardin mukainen verkon suojaus.
SNMP-yhteisönimi
SNMP-yhteisönimi on salasana, joka täytyy antaa, kun SNMP:tä käytetään kirjoitinmäärityksen muuttamiseen. Jos valittu kirjoitin (tai All-in-One-laite) on suojattu SNMP-yhteisönimellä tai Jetdirect-salasanalla, saat kehotuksen antaa yhteisönimen. Kelvolliset yhteisönimet voivat olla enintään 255 merkin pituisia.
Huomaa: Saat kehotuksen vain, jos muu kuin SNMP:n asettama oletusyhteisönimi on määritetty. SNMP:n asettaman yhteisönimen voi määrittää verkon ylläpitäjä hallintaohjelman (esim. HP Web Jetadmin) tai muun apuohjelman avulla.
Tehtaan oletusasetukset, HP Jetdirect
Katso Kylmäkäynnistys.
Tiedonsiirtotila
Tiedonsiirtotila kuvaa verkkotyyppiä ja protokollaa (TCP/IP), joita käytetään tulostukseen tälle kirjoittimelle.
USB-kaapeli
USB (Universal Serial Bus) -kaapeli on yleinen suorayhteyksissä käytettävä kaapelivaihtoehto.
Verkkonimi
Verkkonimi on aakkosnumeerinen merkkijono, jonka kirjainkoolla on merkitystä. Se mahdollistaa käyttöoikeuden varmistamisen langattomassa verkossa. Verkkonimen toinen nimi on SSID (service set identifier, palvelujoukon tunnus).
Vertaisverkko
Katso Laitteiden välinen verkko.
WEP
Alkuperäinen Wi-Fi-verkkojen suojausstandardi, jonka avulla langattoman verkon tietoliikenne salataan. WEP toteuttaa suojauksen salaamalla yhdestä langattomasta laitteesta toiseen radioaaltoina lähetettävät tiedot niin, etteivät ne ole salakuuntelijoiden ymmärrettävissä. Vain ne laitteet, joiden WEP-asetukset ovat samat kuin kirjoittimen, voivat olla yhteydessä kirjoittimeen.
WEP-avain
WEP-avain eli salausavain on aakkosnumeerinen tai heksadesimaalinen merkkijono. Pidä WEP-avain mielessäsi tai tallenna se turvalliseen paikkaan. Et pysty ehkä palauttamaan WEP-avainta, jos se katoaa. WEP-avain on 64 tai 128 bitin pituinen. Avaimen ensimmäiset 24 bittiä määräytyvät automaattisesti. WEP-avaimen luomisen yhteydessä sen määrittäjä luo loput bitit (40 bittiä, jos avain on 64-bittinen tai 104 bittiä, jos avain on 128-bittinen).
Jos haluat luoda WEP-avaimen, kirjoita se seuraavasti sen mukaan, onko WEP-avain aakkosnumeerinen vai heksadesimaalinen, ja sen mukaan, miten monta bittiä se sisältää:
Tyyppi | bittiä | Kirjoita merkkijono... |
---|---|---|
aakkosnumeerinen | 64 | Viisi aakkosnumeerista merkkiä |
128 | Kolmetoista aakkosnumeerista merkkiä | |
heksadesimaalinen | 64 | 10 heksadesimaalista lukua |
128 | 26 heksadesimaalista lukua |
Yhdyskäytävä
Yhdyskäytävä on reititin tai tietokone, jolla yhdistetään kaksi erilaista verkkoa (esimerkiksi eri tiedonsiirtoprotokollat, datamuoto, rakenne tai arkkitehtuuri). Kun verkot on jaettu aliverkkoihin, yhdyskäytäviä käytetään usein eristämään yksi aliverkko toisesta verkkoliikenteen ohjaustarkoituksessa.
TCP/IP-verkoissa jokainen verkkolaite määritetään usein lähimmän yhdyskäytävän IP-osoitteella. Jos verkossa ei ole yhdyskäytäviä, käyttäjän tietokoneen IP-osoitetta käytetään yleensä.
Katso lisätietoja kohdasta Kirjoittimien lisääminen suuriin IP-verkkoihin.
Katso langatonta verkkoa koskevat ohjeet kohdasta Langaton kytkentäkohta.